Atrás

Síntesi a la llei omnibús

 

El passat 22 de desembre el ple del Congrés va aprovar la Llei 25/2009, de modificació de diverses lleis per la seva adaptació a la Llei 17/2009, de 23 de novembre, sobre el lliure accés a les activitats de serveis i el seu exercici (“Llei Omnibús”, que inclou la modificació de la Llei 2/1974, de 13 de febrer, sobre Col·legis Professionals)

Es tracta d’una Llei estatal que modifica un total de 47 Lleis, també d’àmbit estatal, afectades per la “Directiva de servicios”, per adaptar-la a la Llei sobre el lliure accés a les activitats de serveis i el seu exercici, aquesta última també en tràmit d’aprovació parlamentària.

Aquesta Llei, al igual que la Llei Òmnibus, té caràcter de legislació bàsica, per la qual cosa, les modificacions legals que introdueix seran d’aplicació general (Disposició final 1ª)

TERMINIS

Mitjançant Reial Decret publicat abans de 4 mesos, es determinarà quins visats són obligatoris. Fins la publicació d’aquest l’obligatorietat del visat es regula per la normativa vigent.

En el termini de 12 mesos, prèvia consulta amb les Comunitats Autònomes, el Govern remetrà a les Corts un projecte de Llei que determinarà les professions, per a l’exercici de les quals, la col·legiació serà obligatòria.

RESUM DE LES MODIFICACIONS A LA LLEI 2/1974, SOBRE COL·LEGIS PROFESSIONALS

La Llei que engloba a tot tipus de Col·legis professionals, estableix una sèrie de normes que modifiquen en major o menor grau les normes que fins ara els regulaven i es venien observant. Tot i així, s’ha de considera que en l’àmbit català, la regulació legal dels Col·legis professionals es modificà recentment i ja moltes d’aquestes modificacions s’apliquen amb normalitat.

El més destacable:

Els Col·legis professionals hauran de protegir els interessos dels consumidors i usuaris, enfront les possibles irregularitats o mala praxis professional dels seus col·legiats. Aquesta era una mesura contemplada ja en el funcionament intern professional. El Col·legi atenia, estudiava, contestava i, si era el cas, tancava o sancionava, les queixes de consumidors i usuaris. Ara la Llei regula l’obligatorietat i un procediment administratiu per a la resolució. S’haurà d’atendre també la sol·licitud d’informació d’una autoritat competent d’un estat membre de l’UE, sobre sancions, o sol·licituds d’informació o investigació.

La Llei regula l’import de les quotes d’inscripció i col·legiació dels professionals als Col·legis. S’indica que aquestes no hauran de superar el cost associat a la inscripció.

Quan l’organització administrativa dels Col·legis sigui de caire territorial, com és el cas dels aparelladors i arquitectes tècnics, només serà necessària la col·legiació en un únic Col·legi professional per exercir en tot el territori nacional. L’exercici en l’àmbit europeu, es regularà per la normativa comunitària.

Els honoraris professionals, la seva edició, recomanació o utilització, per tal de garantir la lliure competència professional, queden prohibits, excepte en el cas de les taxacions de costos en l’àmbit judicial.

La Llei, per tal garantir els drets de consumidors i usuaris, i la lliure competència professional, articula l’obligatorietat d’una finestreta única mitjançant la qual i de manera gratuïta, els col·legiats podran:Obtenir

  1. Informació i formularis per accedir a la professió i al seu exercici.
  2. Presentar la documentació i sol·licituds necessàries. També la col·legiació.
  3. Conèixer l’estat dels tràmits en el qual tingui la consideració d’interessat i rebre la corresponen notificació.

El Col·legi oferirà als consumidor i usuaris mitjançant la finestreta única i de manera gratuïta:

  1. Un registre de col·legiats amb nom i cognom permanentment actualitat.
  2. Les vies de reclamació i recursos que es podran interposar vers un col·legiat del Col·legi professional.
  3.  Les dades d’associacions o organitzacions de consumidors i usuaris a les que es poden dirigir els destinataris dels serveis professionals.

EL VISAT

En referència al visat, la Llei especifica que els Col·legis de professions tècniques visaran els treballs professionals, únicament a petició del client o quan així o determini el Govern mitjançant Decret. Respecte d’aquest punt en concret i respecte de les al·legacions pendents, es vol incloure també la figura del tècnic responsable, la legislació autonòmica i la normativa aplicable, com a elements propiciadors.

La Llei especifica les funcions del visat:

  1. Garantir la identitat i habilitació professional.
  2. Garantir la correcció i integritat formal de la documentació dels treballs professionals.
  3. Garantir el compliment de les normes sobre especificacions tècniques.
  4. Garantir l’observació de la resta de normativa aplicable.

Es considera també la responsabilitat dels Col·legis professionals vers l’acte del visat dels treballs professionals:

“En caso de daños derivados de los trabajos que haya visado el Colegio, en los que resulte responsable el autor del mismo, el Colegio responderá subsidiariamente de los daños que tengan su origen en defectos que razonablemente hubieran debido ser puestos de manifiesto por el Colegio al visar el trabajo profesional, y que guarden relación directa con los elementos que se han visado en ese trabajo concreto”.

Finalment i pel que fa al cost dels drets d’intervenció professional, la Llei indica que aquest s’ajustarà al cost del servei, que el seu import serà públic i que es podrà tramitar per via telemàtica.

 

 Més informació: Assessoria del COAATT
977.212.799 (ext.1) ·
secretaria@apatgn.org